Collectivisme is gevaarlijk fout.

Op naar het collectief? Of toch liever individuele rechten?

In de loop van de 20e eeuw hebben er gruwelijke menselijke drama's plaatsgevonden, die letterlijke meer dan 100 miljoen dodelijke slachtoffers maakten.

De perceptie is vaak dat dit enkel vanwege fascisme was, maar even Googlen leert dat communisme tot nog veel grotere drama's heeft geleid. De top 3 van massamoordenaars is dit:
- Communist Mao Zedong, China: Ongeveer 60 miljoen(!) doden...
- Communist Stalin, Rusland  : Zowat 50 miljoen doden...
- Fascist Hitler, Duitsland  : Ongeveer 20 miljoen doden (niet enkel in de vernietigingskampen dus)

Het punt is uiteraard niet wie erger is, beide zijn gruwelijk, en je kan bezwaarlijk stellen dat er een 'schaal' gruwelijkheid is voor politieke ideeen. Maar wat wel duidelijk zou moeten zijn dat beide extremen één factor gemeenschappelijk hebben die de dodelijke factor waren: De rechten van het collectief werden boven de rechten van het individu gesteld.

Het gevolg was dat iedereen die niet onvoorwaardelijk meewerkte aan de collectieve doelen, of er zelfs maar kritiek op gaf, werd geintimideert, vervolgd, opgepakt, gemarteld en/of vermoord werd. Het was meestal een combinatie van deze middelen.
We zien dat onze westerse maatschappijen in het algemeen, maar veel sterker nog de Belgische maatschappij die gevaarlijke collectieve richting opschuift. Waar vroeger vrije meningsuiting heilig was, is dat niet meer zo, niet alleen zijn er allerlei wetten gekomen die haatboodschappen strafbaar maken, of zijn bijvoorbeeld racistische/seksistische uitspraken nu ook strafbaar (niet enkel effectieve discriminatie zelf), maar zelfs Facbook werd verplicht preventief boodschappen te filteren. Iedereen die nog maar twijfelt of de global warming effectief de meest destructieve gevolgen zal hebben wordt in de ban geslagen als klimaatontkenner, en hoewel elke wereldleider vooraan liep in de protestmars na de Charlie-aanslagen, wordt nu Aalst Carnaval wellicht uit de lijst van cultureel werelderfgoed gehaald omdat er ook met kleurlingen en Joden werd gespot.
Ook op fiscaal gebied loopt het steeds verder mis. Mensen die in Belgie meer dan gemiddeld verdienen betalen alles bij elkaar al snel 70% belastingen: Niet alleen via loon, maar ook via allerlei andere taksen. Nog maar suggereren dat het misschien wat minder kan wordt al als asociaal gezien, en tegen het collectief belang.
Als we niet oppassen zal burgers gevraagd worden zichzelf als donor aan te bieden omdat er tenslotte uit één men vele andere kunnen geholpen worden (een redding via een harttransplantatie, twee andere via een longtransplantatie, ogen kunnen mensen helpen, de lever kan wellicht een oplossing bieden voor een kaviaarsocialist met levercirrose enz...
Allemaal uit collectief belang.

De grap wil terug veel meer weg van collectivisme, en rechten terug geven aan het individu.